„ЗАГУБЕНИОТ СИМБОЛ“ од Ден Браун

Пред неколку години со еден познаник, театарски режисер, седевме во кафана на улица Македонија, пред излогот на книжарницата Култура. Можеби токму заради името на продавницата, или заради погледот кон полиците со книги, муабетот почна да се врти околу проблемите...

„ПОТЕКЛОТО НА ВИДОВИТЕ“ од Чарлс Дарвин

Книгата, иако напишана на висок стил, сепак била наменета за поширока публика, која веќе била воведена во темата преку делата на претходниците на Дарвин, кои на некој начин му го подготвиле теренот. Дедото на Дарвин, Еразмус, уште во 1790...

„ИГРА ВО НЕДОГЛЕД“ од Димче Николовски

Од навидум ситен измамник со маргинално влијание врз текот на настаните, за каков што се прикажува самиот, во текот на филмот гледачот Кинт станува не само главниот наратор, туку и главниот создавач на ликовите и настаните за кои раскажува....

Искушение: преведениот Том Вејтс

Тешко е човек да си објасни зошто засакал некого или нешто, а уште потешко е тоа да го пренесе на некој друг – таквата рационализација, барањето ‘логика’ во сферата на емоциите едноставно не функционира. Зошто по ѓаволите нечија музика...

„СПУТНИК ЉУБОВ“ од Харуки Мураками

Колку делото на некој уметник има врска со неговиот ‘цивилен’ живот, и дали првото секогаш е макар и скриена референца на второто, е стара и неразрешена дилема. Не го знам лично, но имам впечаток дека Мураками пишува исто како...

„МИТОЛОГИКИ I – IV“ од Клод Леви-Строс

Дури и добро обучениот антрополог може да ‘клоне духом’ пред огромниот примарен материјал, разгранетите дијаграми и математичките формули кои ги користи Строс за да објасни навидум едноставни концепти, кои кога се меѓусебно времежени и спротивставени добиваат сосема нови димензии....

„Рaковиот напоредник“ од Хенри Милер

За „Раковиот напоредник”, која почнува токму со овие реченици, прв пат чув некаде во втора година средно кога го гледав After Hours на Скорсезе, кај нас познат како Идиотска ноќ. Главниот лик, Пол Хакет (го игра прекрасниот Грифин Дан),...

„ПРИКАЗНАТА НА О“ од Полин Реаже

„Приказната на О” е еротски роман, објавен во 1954 под псевдонимот Полин Реаже. Една жена под име „О” е доведена во замокот Роаси каде добива детална обука за тоа како да ги задоволи мажите – припадници на елитна група....

„КОГА МАЖОТ ЈА САКА ЖЕНАТА – емоционална и сексуална писменост за модерниот маж“ од Клод Стајнер

Се сеќавате на оние дебелèи книги од југословенско време со многу фотографии, „Сам свој мајстор„ и „Уради сам”? Додека нашите претци гледале сè да прават заедно, не само затоа што е полесно некој да ти ја придржува шајката дур...