„Neon Nights – Пушка на надежта“ (македонски стрип)

Вака почнува ново домашно стрип издание, опишано како серијал „мегарадиоактивен СФ“, од авторите Владимир Благојевиќ и Ивица Дукоски. Првиот дел, кој беше промовиран на неодамнешната Скопје Креатива во МКЦ, е со наслов „Пушка на надежта“. Во него Скопје е...

„Македонска рок енциклопедија (1963-2018)“ од Тошо Филиповски

Крајот на 1980-тите. Имам шеснаесет, и со другарка ми некако се наоѓаме во подрум во Козле каде Горазд, Стапот, Бутот, Сале и Кети вежбаат за претстојните концерти на „Мизар“, а Сергеј прави друштво. Премногу сме млади за да ни...

„Девет ноќи“ од Бернардо Карваљо

Прилично е необично што дури и меѓу професионалните етнолози има малкумина кои воопшто чуле за Бјуел Квејн и неговата трагична судбина. Необично е затоа што етнолозите во принцип се интересираат за лични приказни, на стари луѓе, домородци, припадници на „егзотични“...

„12 правила за животот: противотров за хаосот“ од Џордан Питерсон

Пораснат и челичен во кочан студените пустелии на Северна Алберта, Питерсон има правено акробации со спортски авион, пловено со тркачка едрилица околу островот Алкатраз, испитувано кратер од метеорит во Аризона со група астронаути и изградено церемонијален храм на племето...

„Homo Deus“ од Јувал Ноа Харари

За да стигне од само исправен на две нозе (еректус), до умен и свесен (сапиенс), на Човекот му биле потребни стотици илјади години. Преминот секако не се случил преку ноќ, но во еволутивна смисла времето и онака не се...

„Доба на гнев: историја на сегашноста“ од Панкаџ Мишра

„Во септември 1919 италијанскиот поет Габриеле Д’Анунцио, во придружба на две илјади италијански бунтовници, го окупирал јадранскиот град Фјуме. Писателот и воен херој, еден од најпознатите Европејци на неговото време, долго посакувал освојување на сите територии за кои верувал...

„Допир од далечина: Иан Кертис и Џој дивижн“ од Дебора Кертис

Понекогаш читањето (авто)биографија за нам познат и драг уметник само ја дополнува позитивната слика за него, отвара нови хоризонти во толкувањето на она што го работел, по што чувствата од гледање/слушање на неговите дела стануваат уште поинтензивни. За сите оние...

Букбокс читанка: „Сенките на новозаветната етика“ од Љупка Христова-Башевска

Има автори кои домашната јавност може лесно да ги пропушти во шумот кој го создава самопромоцијата на луѓе а не на идеи, и на фејсбук статуси наместо книги. Љупка Христова-Башевска нема профил на социјалните мрежи, никогаш до сега не...

Букбокс читанка: „Ризик: науката и политиката на стравот“ од Ден Гарднер

Ова не е книга за самопомош. Па сепак, додека ја читате и се вадите од памет од потенцијалот вграден во секој од нас да биде манипулиран од сопствениот страв, истовремено и некако се обучувате – да ги препознавате класичните...

„Сестрите Палавееви“ од Алек Попов, или за биологијата на идеологијата

Сè почнува од една улица, која не води никаде. Нејзиното име, кое го нема на големата мапа на Софија, е „Јара Палавеев“, партизанка за која се знае само она генеричкото, дека „погинала во херојска борба против фашизмот“. Двосмислената чест на...