Оливера, Калина, Јана: три книги од македонски авторки

„Машко“ писмо, наспроти „женско“ – никогаш не сум верувала во вакви родови книжевни поделби. И ова групирање на освртите не беше било наменето да биде хормонално предиспонирано, но по првата, машка серија, еве ја втората, онаа на посилниот книжевен...

На Меѓународниот ден на книгата: четири книги од македонски автори

Затоа околу последниот Саем на книгата одлучив да ја исправам работата – да си купам (или да се изгребам за подарок), и во стилот на некаков „македонски воз“ да прочитам колку што е можно повеќе нови книги на македонски автори....

„Врева на времето“ од Џулијан Барнс

Книга за советскиот композитор Дмитри Дмитриjевич Шостакович е замислена како негова фикционализирана биографија, но она на што таа се концентрира се уметничките компромиси кои тој мора да ги прави, соочен со закани по неговиот живот и забрана на неговите дела...

„Мажи без жени“ од Харуки Мураками

„Мажи без жени“ е збирка од седум раскази која на јапонски излезе во 2014, на српски беше објавена во 2016, а на англиски ќе излезе дури во мај 2017. Сепак, некои од нив веќе се имаат појавено во Њујоркер,...

„Среден пол“ од Џефри Еугенидес

„Среден пол“ (Middlesex) на Џефри Еугенидес е објавена во 2002. Но единственото нешто во неа што асоцира на нејзината современост е спомнувањето на кулите-близначки на последните страници. Дури и однапред да знаете дека се работи за автор роден 1960...

„Долг пат кон дното“ од Ник Хорнби

Четворица на Новогодишна ноќ се качуваат на таканаречената „Зграда на самоубијците“ во Лондон, подготвени и физички да го допрат дното. Но случајната средба помеѓу туѓинците наместо во масовна самоотепувачка се претвора во контрадикторно но и некако „логично“ здружение, нешто како „Весели...

„Дали сум Ози?“ (Am I an Aussie?) од Владо Јаневски

Биографијата на Владо вели дека тој е писател и уметник од Сиднеј, кој ужива во она што го работи кога тоа му го дозволува мачорот Бромо. А изгледа Бромо и не е толку палав, штом до сега му дозволил...

„Музика и муабети: колекција на музички интервјуа“ од Ненад Георгиевски

Еден од настаните на неодамна завршениот фестивал на музички документарци Skopje Cinema City беше промоцијата на „Музика и муабети“ на Ненад Георгиевски, кој самиот се опишува како страстен колекционер на книги и музика, долгогодишен музички новинар кој слуша со...

„Сведок“ од Хуан Хосе Саер

Во 2007, осумдесет писатели и критичари од шпанското говорно подрачје одбраа сто најдобри книги на овој јазик. Меѓу нив беше и „Сведок“ на еден од најзначајните аргентински, и воопшто јужноамерикански писатели на 20 век.  Биографските информации за Саер на...

„Машкуданка” од Лиз Принс

Лиз Принс последен пат облекла фустанче на две години. Веднаш штом станала способна да се буни тоа и го сторила – веќе на четири било јасно дека таа ќе го фати оној родов пат по кој поретко се оди....