Јурак от Петроф и Синиша Орешчанин

Во ова издание двајца по сензибилитет блиски поети. jурак можеби веќе го знаете, или го сакате или го мразите. Сиров е, и силен е. Алкохолен и телесен. Синиша е посуптилен, помисловен. Но и двајцата се блиску до човечкиот и авторскиот идеал –...

„Покорување” од Мишел Уелбек

На 5 јануари 2015, пред официјалното појавување на шестиот роман на Уелбек во книжарниците, водачот на десничарскиот Национален фронт, Марин Ле Пен, еден од ликовите во книгата, изјави: „Ова е фикција која еден ден ќе стане стварност”. Истиот ден,...

„Љубовниците од Верона“ од Предраг Луциќ

Да не се случела катастрофалната ерупција овие едночинки можеби ќе го добиеле своето продолжение – Стафилус ќе ја оженел Ромула, келнерката ќе пријавела мобинг на работно место и од отштетата ќе го отворела првиот помпејски МекДоналдс, а Атиметус ќе...

„Светот надвор од твојата глава: како да станеш индивидуа во доба на одземено внимание” од Метју Б. Крафорд

Една интересна анегдота во врска со оваа книга: кога ми стигна и сакав да ја сместам веднаш до претходната од истиот автор, сфатив дека таа некаде исчезнала во процесот на неодамнешното селење. Така, книгата која зборува за расеаноста како...

„Сплит за почетници: абецеда на градот” од Ренато Баретиќ и Ивица Иванишевиќ

Она што го знаеме за градот во кој живееме е збир од официјална историја, урбана митологија и нашите лични спомени. Тој е истовремен извор на гордост, носталгија, локал-патриотизам, но понекогаш и на гнев и срам од она што се...

Е-БОРХЕС, ИЛИ НЕ?

Тој сака да ги разглоби нештата (и идеите) на нивните составни делови, да ги објасни, и причинско-последично да ги поврзе. За романтичниот најважни се непосредните, сетилни впечатоци – тој „работи” на инспирација, фантазија и интуиција, или во превод, на...

„КНИГА НА ДЕНГУБНИЧКИ ЗАДОВОЛСТВА“ од Том Хоџкинсон

Додека некои (како мене) и на сто степени се напрегаат да напишат разумна реченица и да направат палачинки, стоички стоејќи до жешката рингла, други без тронка грижа на совест им се препуштаат на задоволствата на безделништвото. Има ли подобро...

„ДУЕТИ“ од јурак ОТ петроф

Треба да ти се погодат партнерот, мелодијата и атмосферските прилики. Јасно да се сигнализираат добронамерноста, довербата и радоста на заедништвото. Да се ужива во убавината на репликата, усогласените движења и премолчената припадност. Нешто да се вложи, само за ќеф. Јурак,...

„Гевгелексикон” од Стефчо Стефанов

На видено пак, радоста беше уште поголема – изданието го собира во една дланка, лапни-голтни е, без ронка претенциозност дека е некаков вископарно академски и скап проект (како што обично ни се претставува изготвувањето на речниците) и однапред се...

„Разговор со учениците“ од Игор Довезенски

На почетокот скептична дека таа можеби ќе биде исповед во стилот на „како станав нинџа”, набргу го сменив мислењето – Игор можеби знае да ракува со нунчаки, но знае и да го пренесе искуството со овие вештини. Бидејќи книгата...