„Вистинскиот Френк Запа” од Френк Запа

Книгата на Запа почнува со следниве забелешки, кои имаат тон на благи оградувања, но и на предупредувања, за тоа со кого ќе си имате работа на следните 352 страници: 1. Автобиографиите обично се пишуваат од страна на некој кој...

„Светлина на работ од светот” од Вејд Дејвис

Често дискутирана дилема во антропологијата е онаа поврзана со етиката на ваквите истражувања, кои навлегуваат во интимата на луѓето и нивниот начин на живот. Каде е границата која еден истражувач не смее да ја помине, обидувајќи се да ја...

„Јас зборам добро еден ден” од Дејвид Седарис

Во светот на американските хумористи и комичари има еден табор чија специјалност е да ги вади на виделина, и суптилно, а сепак јасно да го исмева „американството”, оној психо-физички ментален склоп според кого се препознаваат граѓаните на оваа земја,...

„Девојчето и цигарата“ од Б. Дитертр

Извесен Дезире Џонсон е осуден на смрт заради убиство на полицаец, но на денот на извршувањето на казната работите се комплицираат – тој инсистира на правото да ја испуши последната цигара. Директорот на затворот не може да го дозволи...

„Песни кои расплакуваат возрасни мажи“ (антологија)

Жените со сјај во очите се радуваа што конечно некои мажи се осмелиле да признаат дека можат да бидат трогнати од уметност. Мажите со резервиран, накај одбивен став, сублимиран во остриот поглед и изјавата: „Нема такво нешто!” (нема маж што...

„Боксерот: вистинска приказна за Херцко Хафт“ од Рајнхард Клајст

Но последната е вистинска приказна за еден лик, кој минал низ траумите на Втората светска војна благодарејќи на еден негов талент – боксувањето. Судбината на Херцко Хафт не била позната до 2007, кога се појавила биографската книга „Еден ден...

„Чудото на здивот“ од Димитрис Сотакис

Иако не ја следиме детално, грчката уметничка сцена како да живна во светлината на тамошната економска криза и социјалните немири. Филмот „Песјак” (Κυνόδοντας) од 2009, на пример, најблаго кажано е нешто најнеобично што сме го виделе од оваа кинематографија,...

„Мистер Гвин“ од Алесандро Барико

И тоа толку познат, што и покрај тоа што книгата не беше воопшто лоша, за многумина тој доби некаква „коељовска” аура. Затоа и помина некое време пред да ја отворам „Мистер Гвин”, за на крај дури и да си...

„ЈАС СУМ ЏЕНИ“ од Џени Кетчам

Вака отприлика ќе гласеше освртот за оваа книга да не ја прочитав. Ама после 342 страници поминати не со сила, туку со искрено љубопитство и блага изненаденост, тој ќе гласи поинаку. Џенифер Кечам на свои осумнаесет години не се...

„НЕ ВЕРУВАЈ НА ТОЈ ОСОБЕН ВКУС“ од Вилијам Гибсон

Книгата е збирка од 26 текста, некои од нив претходно објавувани по различни поводи, како предговори на книги, или како статии во списанија како The Roling Stone, Wired или Time. Во некои од нив тој самиот ретроспективно си го...