Женски букбокс дует

ПОБРЗАЈ ПОЛЕКА Те пишувам и опишувама немам поим дали тоа ти се допаѓаникогаш не си ми кажала јас не сум те прашала,низ сите ходници и терминалисме сонувале со очи зажаренипа си велиш, ок едалеку сме а близусо главите на седиштата...

Празничен поетски дует

Идејата е едноставна – еден почнува (песна, расказ, што и да е), друг продолжува на истата тема. Таа овој пат е празнична, а на местата на Селимова и Желчевски се Јовица Ивановски и Дарко Лешоски, на кои им благодариме...

„Втора жена во харемот“ од Зоран Предин

Секако ваквите приказни можат да се толкуваат и многу побанално и без излишни мистички конотации, кои им ги припишуваме за да се чувствуваме како дел од некоја добронамерна завера, која спојува сензибилитети, луѓе и култури. Но јас тука ја...

„Квазијалистика: збирка непретенциозни есеи“ од Сеад Џигал

По кој знае кој пат правејќи усилби да почнам да читам на подарок-е-читачот, по некое време сфатив дека таа е всушност книжевна варијанта на тизер, и содржи точно петина од потребните страници. Изнервирана, почнав да ја барам по книжарниците,...

„ЛАДНОКРВНО УБИСТВО“ од Труман Капоти (БОНУС: ИНТЕРВЈУ СО ПРЕВЕДУВАЧКАТА НА КНИГАТА)

Иако е напишан токму вака, со големи букви, на петата страница од македонскиот превод, верувам дека многумина не го забележуваат, и почнуваат да ја читаат книгата доволно ладнокрвни кон нејзината содржина. За во еден момент да стане јасно дека...

„УТОПИЈА“ од Томас Мор

Од 23-29 септември, како дел од Програмата за култура на ЕУ, ќе биде отворен саем на книгата, во чии рамки, преку литературни читања, гостувања на автори и дебати ќе бидат презентирани книги преведени со поддршка на оваа програма. Во...

„ВИДИ КОЈ СЕ ВРАТИ“ од Тимур Вермеш

На насловната препознатлива фризура – славната „ко крава да те лижела”/„у раздељак те љубим”, која уште и во комбинација со мустаќот, вешто дизајнерски формиран од самиот наслов, на прв поглед асоцира само на еден човек. Види, види..стварно се вратил?...

„Илустрирана книга на лоши аргументи” од Али Алмосави

Али Алмосави е инженер во Мозила, соработник во истражувачкиот центар MIT Media Lab, и автор на оваа книга на лоши, или погрешни аргументи, илустрирана од графичкиот дизајнер Алехандро Џиралдо. Неговата надеж е дека преку вака визуелизираните грешки во расудувањето...

„АСТРАГАЛ“ од Албертина Саразен

Проститутка која пишувала романи во затвор? Книга која ѝ била омилена на Пети Смит? Неодоливо. Add to Chart, Proceed to Checkout, и книгата пристигна за помалку од две недели. „Астрагал” прв пат е објавена, на француски, во 1965, а е...

„ДРУШТВОТО НА ЈУЛИЈА“ ОД САША ГРЕЈ

Да се викаш така и да не реплицираш на книга која во насловот го содржи твоето презиме, а се однесува на нешто во твоето потесно поле на интерес, е глупо ко да не му начукаш гол на другар ти...