„Смалување“ (Downsizing, 2017)

Почнува како сатирична, научно-фантастична комедија, за револуционерен метод на смалување на животни и луѓе, од метар и кусур на околу 13 сантиметри, во име на одржлив развој и екологија. Но тој станува популарен поради сосема други причини: ако во...

„По животот“ (Нетфликс, 2019)

Тони е тазе вдовец, огорчен од прераното заминување на неговата сакана сопруга Лиза. Ги минува деновите гледајќи ги видео пораките кои таа му ги има снимено, со единственото друштво кое му преостанува – кучката Бренди. Песот е истовремено и...

„Медена земја“ (Honeyland, 2019)

Селото Бекирлија, сместено во југозападниот дел на Овче поле, во 1900-та година имало 270 жители. Според последниот попис од 2002, таму живееле само пет души. На фотографиите од селото, пак, кои можат да се најдат на интернет, нема жив...

„Матрјошка“ (Russian Doll, 2019)

* текстот содржи делумни спојлери Црвенокосата Надја го слави својот 36-ти роденден во стан на пријателка, со луѓе кои изгледа дека не ѝ значат многу. Дури ни забавата во нејзина чест не ѝ прави голем впечаток. Но работите се менуваат кога,...

Вистинската приказна за жената која фалсификувала писма на познати писатели

Ли Израел ja почнала кариерата како хонорарен новинар во 1960-тите, а еден од нејзините први текстови бил профил на Кетрин Хепбрн со која имала и лична комуникација. Следните две децении се посветила на пишување биографии, меѓу кои и онаа на...

„Го викав Морган“ (Нетфликс, 2018)

На 18 години почнал да свири со Биг Бенд-от на Дизи Гилеспи, често за свои години безобразно наметнувајќи се со својот музички стил. Свирел на легендарниот албум „Блу трејн“ на Џон Колтрејн од 1957. Бил дел од супер-групата „Џез...