Едиторијал

Видлива и невидлива Македонија

Од она што го видовме на Телма со Заев, Шеќеринска и Османи, они шибаат накај права бурлеска. Во тоа законите најпросто им пишува дека треба да излезат 50% плус еден човек и позитивно да гласаат 50% плус 1 човек...

Едиторијал

Ја тебја рубљу

Ванчо Орданоски (на твитер @Mindplumber) е наш стар пациент. За да ни верувате за таа досадна опседнатост, своевремено објавивме и една преписка со него, уште од Он.нет. Во времето на вмро им беше лесно да си ја објаснуваат својата...

Едиторијал

Преписки со нормални читатели

  Драг Б., Во многу работи се согласувам со погледите од твоето писмо кое е питомо и разумно. Од друга страна, една од причините кои нè доведоа до ова дереџе е сè поголемата и помалигна опседнатост со политиката. Сè...

Едиторијал

Како за фотка од Џони ни побараа 5.000 евра?

Пред некое време на српски портали (види кај Петар Луковиќ) се пишуваше за своевидна фото-мафија, кои смислиле згоден начин да изнудуваат лесни пари од медиуми: заштитиле некои свои фотографии и после чекаат некој да се цапне и да објави...

Едиторијал

За ланските снегови на Климентина

Нема да кажеме дека „социјалните мрежи вријат“ или дека „Фејсбук и Твитер се разбрануваа“ пошто тоа се глупи формулации што им служат на мрзливи новинари за да постават прашање (aко решиш да имаш само 12 ФБ-френдови, ништо не врие,...

Едиторијал

За нашата уредувачка политика во 2016-та

Фактор:  По отварањето на случајот „Пуч “, објавивте репринт на своја колумна од пред 10 години бранејќи ја владејачката гарнитура. За собранискиот инцидент од 24 декември објавивте текст за наводно сличен настан од пред 20 години. Зошто се обидувате...