Балканштина

Наследството на Сириза: Народ без надеж

Со 57%, последниве избори во Грција имаа најниска излезност со децении. Нова Демократија зема 39,8% но не дека некој е вистински инспириран. Ветија дека со булдожерски зафати ќе ја рушат бирократијата но тоа е партија која повеќе потсетува на здивот...

Балканштина

Со кого тоа грчкото изборно тело го облагороди европскиот парламент

Бројката на гласачи е дури и мала, со оглед на тоа што тој е единствената личност на планетава кој како што самиот тврди поседува оригинални писма напишани од раката на самиот Исус. „Еве ви бе деца“, вели во промотивното...

Балканштина

Кинескиот поход на Европа заглави на грчки комисии

Кинеската државна компанија Коско шипинг последнава деценија го менаџира пристаништето во Пиреј и во договор со грчката влада планираше во претстојниот период да го прошири неговиот капацитет во проект вреден 1,5 милијарди евра. Баснословниот план за проширување, чија крајна...