Гугл школа за новинарство

Лекциите се: – Напредно пребарување. – Пребарување и верифукување слики. – Работа со Гугл трендови. – Гугл алерти. – Работа со архивата на вести на Гугл. – Гугл сколар. – Курс за Гугл стрит вју. – Како да креираш...

Расположенија за вас прекрасни мргуди

Категориите видеа се: – егзотични патувања – амбиент – хипнотизирачки – природа – неочекувано задоволувачки – мачки – за бебиња – за деца – трипање Ајде сега клик тука

Цртај бе братучед, цртај

Autodraw е уште еден експеримент на Гугл на тема вештачка интелигенција. Ти му црташ нешто со слободна рака, колку што можеш прецизно толку, а он толкува што си нацртал и во зависност од тоа ти дава испеглана варијанта од...

Македонци, каде е вашиот глас?

Преводот на Гугл напредува и се подобрува со фасцинантна брзина (за јазици кои масовно се зборуваат, за нашиот ќе почекаме уште долго). Но колку и да напредуваат тие алгоритми и вештачка интелигенција упторебени во превод на цели речници и...

Да ве запознаеме со Дигиталната библиотека на Македонија

Тарашкањето по материјалите може да се прави класично со пребарување збор, а има поделба и по колекции (списанија, книги, музички збирки, карти, уметнички слики и слично), по година на издавање, автор на материјалот, наслов или клучни зборови. Плус има...

Денот на пребарувачот

Идејата функционира на стандарден начин. Што помасовно се користи Екозија, толку повеќе приходи има од реклами. А приходите одат за садење. И транспарентни се, со месечни извештаи каде отишле парите.  Во моментов не гледаме причина зошто Екозија не би...

Топлото ваше, занимацијата наша

Musicmap е интерактивна музичка енциклопедија во која можете да се нурнете и да се заборавите. Ја содржи генеалогијата и корените на популарната музика од 1870-та па до денес. Средена со жанрови, поджанрови, мапи, линкови, плејлисти, мрежи, кој од каде...