Русијо, до кога вака?

Агресивната и безмалку кроволочна руска полиција немилосрдно нагрна на собир на она што изгледаше како мирни демонстранти и невооружени протести. Слободарскиот свет очекува брз и одлучен одговор на западните сили кои не смеат да дозволат вакво бескрупулозно однесување кон...

САД признаа пораз од Северен тек 2

Америка располага со многу мало влијание со кое би можела да го спречи комплетирањето на Северен тек 2 проектот меѓу Русија и Германија, изјавуваат двајца високи функционери од американската администрација, признавајќи ја капитулацијата на повеќегодишните напори за спречување на...

Во Холандија нема „ќе си лежите“

Холандија е чудесен и уникатен пример како сериозно може да се намали затворската популација. Дотаму намалена што слободните затворски места им ги изнајмуваат на други држави. Холанѓаните сфатиле дека строги казни не делуваат кај секого. Ќе одлежи, ќе излезе...