Македонштина

Чизмата се смалува

Само за четири години, во периодот меѓу 2014 и 2018 година, италијанското население се намалило за 677.000 луѓе. Главни се два фактора: намалениот број на новороденчиња и големиот одлив на луѓе надвор од земјата, особено на млади луѓе. Одат...

Здравје

Овошните сокови и ракот, по најново

Додека луѓе „се убиваат“ од лупење, цедење, гмечење и давање пари за разно-разни соковници, нова студија тврди дека пиењето на само 100 милилитри безалкохолен пијалок дневно, па дури и тоа да е „здрав“ 100%-тен овошен џус, го зголемува ризикот...

Здравје

Не можеле да ја дијагностицираат додека не ѝ ги виделе цртежите

Минав реши две децении со ментални проблеми, затворана во разни психијатриски болници каде што докторите меѓусебе се расправаа што е тоа што не чини кај мене. Добивав безброј конфликти дијагнози кои ги додавав во колекцијата.  Таа постојано растеше, јас...

Занимливости

Наскоро ќе снема темјан. Боже мој.

Христијанското свештенство се соочува со неочекуван предизвик околу едно од нивните основни средства за работа. Како механичари да останат без уље или бербери без крем за бричење, тие наскоро ќе се соочат со оскудација на темјан кој денес галантно...

Вести разно

Светски ден на населението: Многу сме

За светски ден на населението првпат стана збор во 1987 година, кога популацијата само што ја надминува бројката од 5 милијарди. 2019-та ја дочекуваме со 2,7 милијарди луѓе повеќе, односно нè има вкупно 7,7 милијарди, Според проекциите, до 2050...

Религија

Руските попови ќе престанат да благословуваат оружје за масовно уништување

Православни попови во помали земји знаат да благословуваат коли, лифтови и гранапчиња а некаде и телевизиски програми и рејтинзи (види: „Господ понекогаш е оправдано отсутен’) . Но затоа руски попови, особено откако земјата ја расипа калимерата со Запад по...

Свет

Австралија им ветува референдум на Абориџините

Австралија планира во рок од три години да распише референдум за уставно признавање на домородното население, тема која со децении предизвикува жестоки дебати во тамошната јавност. Претходно ќе треба да биде постигнат договор со водачите на Абориџините кои бараат...

Вести разно

Апс за педофилскиот пријател на Трамп и Клинтон

На финансиерот Џефри Епстин (66) ова и претходно му беше ставано на товар но успеваше да избегне сериозни казни заради добрите врски и познанства, на пример со обвинителот од Флорида кој во меѓувреме стана американски министер за труд. Пред...

Вести разно

Тинејџерски самолет преку континентот

Група од 20 јужноафрикански студенти од различен бекграунд успеале да склопат четворосед од типот Слинг-4 и дел од нив со него да минат вкупно 12.000 километри, прелетувајќи ги Намибија, Етиопија, Занзибар, Танзанија и Уганда. Пилотирала 17 годишна девојка. „Целта...

Балканштина

Наследството на Сириза: Народ без надеж

Со 57%, последниве избори во Грција имаа најниска излезност со децении. Нова Демократија зема 39,8% но не дека некој е вистински инспириран. Ветија дека со булдожерски зафати ќе ја рушат бирократијата но тоа е партија која повеќе потсетува на здивот...