Хрватска, олуја

[media file=”/files/statija/2019/05/13/33333333i.mp4″] повеќе                                    

Нема тебе, нема мене, јој

Само шест општински центри имаат повеќе население од порано: Софија, Пловдив, Велико Трново, Крџали и од пред некое време, Трговиште (чиј човечки капитал пораснал за 7 лица). Најмногу набабрила Софија која има 3,237 луѓе повеќе од претходната година, втор...

Кинескиот поход на Европа заглави на грчки комисии

Кинеската државна компанија Коско шипинг последнава деценија го менаџира пристаништето во Пиреј и во договор со грчката влада планираше во претстојниот период да го прошири неговиот капацитет во проект вреден 1,5 милијарди евра. Баснословниот план за проширување, чија крајна...

Хрватите протеруваат Босанци што не сакаат да кодошат за нив

Ал-Џезира објавува дека десетици босански државјани тврдат дека Хрватска ги повлекла нивните работни дозволи, ги депортирала и ги етикетирала како национална закана откако одбиле да работат како шпиони и да пренесуваат информации за муслиманите во Босна. Тие се повикуваат...

Грчки рецепт за втерување одговорност кај општинари

Родителот го лупа блокот од бирото на (веројатно) надлежниот општинар и трга да се објасни со него пред дел од присутните (на радост на чиновникот) да го зауздаат во објаснувањето. Блокот малтер е од таванот на училиште во населбата...

На Грците нема кој да им ги собере парите за данок

Агенцијата за јавни приходи пријави пад на бројот на своите вработени во 2018 заради што не може да го исполни таргетот од 12.000 вработени. Проблемот делумно се должи на тоа што погодните кандидати ја одбиваат понудата за работа главно...