Фејсбук ќе покрене глобална дигитална валута

Глобална дигитална валута ќе направи праќањето пари да е лесно како праќање порака, ќе ги избрише провизиите, доцнењата и другите бариери на протокот на парите, на луѓето во економски климавите земји ќе им понуди заштита од инфлациите и ќе...

Колорадо стигна до милијарда долари данок од марихуана

Продажбата на марихуана во Колорадо стана легална во 2014, и до крајот на мај годинава таа ја надмина границата од 6,5 милијарди долари. Годинешните април и мај се најдоходовни за индустријата со просечна продажба од 24 милиони долари. Од...

Тајниот извор на пари на Тесла

Во една од мерките што САД на времето ги воведува за борба против загадувањето се задолжителните „зелени кредити“ што секој производител на автомобили мора да ги има. Кредитите се добиваат со создавање еколошки производи (пример Тесла електрични автомобили) или...

Зошто Фиат изненадно се откажа од купување на Рено?

Првичната идеја за купување на Рено беше пофалена по бројни основи, кои на крај се сведуваа на тоа дека двете компании мора да се спојат ако сакаат да опстанат на долг рок. Сега, иако не е објавена официјална причина...

Најголемата слабост на биткоин е што никој не користи биткоин

Само 1,3% од трансакциите на биткоин во првите 4 месеци од 2019 отпаѓаат на трговци, и тоа е отприлика истиот тренд што важи во последните 2 години. Податоците на Чејнаналисис покажуваат дека главен фокус на сопствениците на биткоин се...

Амазон тера тендери по балкански

Амазон веб сервиси и Микрософт сега се двата финалисти за договорот од 10 милијарди долари за ЈЕДИ (Joint Enterprise Defense Infrastructure). Станува збор за еден од најголемите договори на федералните власти во историјата на САД, со кој една од...