Половина од посетите на Гугл њуз одат кај 20 медиуми

Анализиран е „Топ стории“ блокот кој се појавува прв во резултатите од пребарувањето на Гугл прикажувајќи релевантни вести околу пребаруваниот термин и како таков се смета за „најскапата недвижност“ меѓу резултатите. За студијата се употребени резултатите од над 200...

Фејсбук треба да биде казнет 30 милијарди долари за да ја сфати пораката

„Како да ја опишам казната меѓу 3 и 5 милијарди долари што Фејсбук најверојатно ќе треба да ја плати по владината истрага во работењето на компанијата? Ај вака: Тоа е казна за паркирање. Не казна за брзо возење. Не...

Холандија како Ноевата арка на педофилски содржини

Од 105.000 веб адреси поврзани со недозволени фотографии, кај 47% содржините биле хостирани во Холандија. Од Фондацијата предупредуваат дека земјата станува „безбеден рај за сексуална злоупотреба на деца“, од Холандија порачуваат дека работат на проблемот. Да не излезе дека...

Зошто основачите на Инстаграм си дадоа отказ во Фејсбук?

Развојот на настаните, според оваа верзија од приказната, е следен: – Рапидниот раст на Инстаграм создава презир во Фејсбук, каде дел од највисокиот менаџмент почнува да чувствува дека купувањето на Инстаграм го одлива растот и ангажманот што до тогаш...

Политичари почнаа да бегаат од Фејсбук

Александрија Окасио-Кортез изјави дека ќе го гаси своето пристуство на Фејсбук и покрај тоа што социјалната мрежа беше клучна алатка во нејзината кампања во 2018. 29-годишната Конгресменка објаснува дека социјалните медиуми претставуваат закана за сите. „Јас лично се откажав...

Амазон си го бара името

Осум јужноамерикански држави од една и гигантот Амазон од друга, до 7 април треба да го решат 7 годишниот спор кој и како ќе ја користи веб адресата „точка амазон“. Рокот им е даден од телото, односно корпорацијата која...

Дали социјалните мрежи се новото пушење цигари?

Ужасот и нечовечноста на целиот акт само дополнително ја накостреши јавноста кон медиумот за кој целиот масакар беше приреден – социјалните мрежи. Ова доведе до стандардни повици за ограничување и дополнителен надзор на социјалните мрежи, што пак главно беше...

Наскоро ќе осетиме како интернетот се стеснува

Лани во јуни пишавме: Неодамна усвоениот GDPR е малку офтика и малку мачкање очи (вистинските злотвори ги заболе дали сте кликнале за колачиња), но она што следува допрва ќе го уништи ќефот на слободниот интернет Со 348 гласа за...

Тамблр, сам ова си го бараше

Посетеноста на Тамблр достигна месечен минус од 150 милиони посети (не импресии туку посети), откако од 520 милиони посети во декември 2018, паднала на 370 милиони посети во февруари 2019. На сето ова му претходеше бришењето на Тамблр апликацијата...

Русија ги има најбрзите хакери

Просечното време на пробивање за руските хакери е 18 минути и 49 секунди. Следни, но со сериозно заостанување се севернокорејските хакерски групи со просек од околу 2 часа и 20 минути, а последни во топ 3 друштвото се Кинезите...