Што ако #10YearChallenge не е така наивен како што изгледа?

[tweet:https://twitter.com/kateo/status/1084199700427927553] Уплавот е дека вака фино тагирани и обележани слики ќе му завршат одлична работа на Фејсбук за штимање на своите алгоритми за препознавање лица, и предвидување како истите тие лица би изгледале за една деценија, или некоја слична...

Ворлд вајд фејк

Американските органи за прогон во ноември обвинија осум лица за интернет превара тешка 36 милиони долари за маркетиншки потези на две големи регуларни платформи за пласирање реклами. Таквите платформи бараат две работи: од една страна, некој да плати да...

Му немаш киднато на Фејсбук ако уште користиш Инстаграм или Вотсап

Иако во теорија функционираат како башка компании откако беа купени од Фејсбук, треба да се има предвид дека основачите и на Инстаграм и на Вотсап решија да го напуштат Фејсбук (главно) во знак на протест за тоа како новиот...

Гардијан го трола Закерберг за крај на годината

Во ваква ситуација, Гардијан му состави на Закерберг видео за крај на годината во кое по свое прават ревизија по што ќе му ја паметат 2018 на милијардерот. „Што година беше ова за основачот на Фејсбук. Го имаше незаборавното...

Гугл се откажа од пребарувачот за кинески пазар

Според извештаите Гугл има поставено „лажњак“ пребарувач на доменот 265.com преку кој го истражува кинескиот пазар. Сите пребарувања преку 265 се редиректираат на резултати на пребарувачот на Баиду, па иако како таков не е корисен производ, сепак им врши...

Сè лошо што сте прочитале за Фејсбук е точно

Претседателот на надлежниот комитет на британскиот парламент, пратеникот Демиан Колинс, нагласува неколку „клучни работи“ во воведната забелешка. Според него: – Фејсбук им дозволува на одредени компании да задржат „целосен пристап“ до податоците за пријателите на нивните корисници, дури и...

На 17 декември Тамблр го укинува порното

Во официјален блог пост од компанијата беше порачано „содржини за возрасни повеќе нема да бидат дозволени“. Пред некое време Тамблр беше избришан од Ап стор откако на апликацијата успеа да им се протне детска порнографија. Под забранети содржини се...

Ние сме вработени на Гугл, и Гугл мора да се откаже од Драгонфлај

Во пост потпишан од над 300 вработени (бројот се зголемува) се порачува дека тие се приклучуваат кон повикот на Амнести интернешнл за откажување на проектот Драгонфлај. Целосниот текст на вработените на Гугл што го објавуваат на Медиум: „Ние сме...