Аплоудот останува мега

Се проценува дека веб базираното споделување фајлови воопшто не е намалено по затворањето на најголемиот “посредник” Megaupload и апсењето на неговиот соптвеник Ким Дотком во Нов Зеланд. Сервисот држеше убедливи 25 проценти од вкупниот ваков интернет сообраќај а по...

Читањето е мајка на приватноста

Во студијата за Карнеги Мелон две истражувачки пресметале дека 2.514 зборови е просечната должина на политиката за приватност на 75-те најпосетувани сајтови во САД. Земајќи во предвид дека 250 зборови во минута е просекот за читање на академски граѓанин,...

Кога порталите бутаат стероиди

Повеќе маркетинг агенции во Хрватска добија известување од компанијата Гемиус, која ја мери посетеноста на интернет порталите во регионот, дека неколку веб страни, како net.hr, ги лажираат статистиките со тоа што во вкупната посетеност ги вклучуваат и посетите кои...

Хром со најинтелигентни корисници?

Вебсајтот за сложувалки со бројки, Calcdoku, објави истражување според кое корисниците на Гугл Хром имаат највисока нумеричка интелигенција. Во истражувањето е споредена успешноста во решавањето на сложувалките, со интернет пребарувачот во кој тие биле решени. Според податоците, корисниците на...