Гугл го затвора Плусот

Според Вол Стрит Журнал, Гугл го открил багот во софтверот на Гугл+ во март оваа година и брзо го поправил но решил да не кажува за него. Таква одлука донеле извршните директори на компанијата известувајќи го за тоа нивниот...

Сложни гиганти монопол градат

Она што Гугл го сака е да биде дифолтен пребарувач на Сафари на Ајфон. Бројките за тоа колку ќе чини пол-позицијата на Гугл се базираат на проценки на Голдман сакс, а освен овие 9 во 2018, за истата привилегија...

Човекот кој остави 850 милиони долари

Во 2017 основачите на Вотсап решаваат да го напуштат Фејсбук без нешто многу галама, за во времето на скандалот со Кембриџ аналитика, Брајан Актон, еден од ко-основачите, да твитне „Време е. #deletefacebook.“ Од тогаш Актон главно продолжува да молчи...

Европските новински агенции се кренаа против интернет гигантите што ги „пљачкосуваат“ нивните содржини

„Интернет гигантите ја пљачкосуваат содржината на новинските медиуми и нивните приходи од рекламирање, што претставува закана и за потрошувачите и за демократијата,“ се порачува во писмото. Темпирањето на бунтот одговара со дебатата за новите закони за заштита на авторски...

Како те лови рекламата на Фејсбук?

Фејсбук на располагање има 2 милијарди членови од чие внимание во 2017 имаат заработено 40 милијарди долари. Заработувањето оди преку претворање на твоите лични информаци, кликови (што и да кликнеш, како и да реагираш) и постови во „атрибути на...

Како твитер-багри и линчувања ѝ штетат на демократијата

Хамид како пример ја дава една од „најсмешните вештачки создадени контроверзии“ кога колумнистката на Њујорк тајмс, Бари Вајс, пишува „Имигранти: знаат да завршат работа“, откако лизгачката Мираи Нагаси стана првата Американка која извела тројна пируета на една Олимпијада. „Општествено...

Дебулшитификација на Фејсбук

Врвот на скандалот околу Фејсбук и американските избори беше во март и април годинава, по откритието за праксите на Кембриџ аналитика. Неколку месеци подоцна, неделава, вредноста на Фејсбук падна за 120 милијарди долари, како последица на сето она што...

За еден ден вредноста на Фејсбук падна за речиси 110 милијарди долари

Ова е најголемиот пад за еден ден на една компанија на њујоршката берза. Претходниот шампион е Интел чија вредност во 2000 во еден ден падна за 91 милијарда долари. Во минусот на Фејсбук околу 14,5 милијарди долари се пари...

Прецедниче, алал да ви е

Иако Фејсбук никогаш јавно не објавува колку Трамп бил успешен во искористување на социјалната мрежа за да стигне до гласачите, неговата кампања во рамките на компанијата е славена како „една од најкреативните употреби на рекламирањето на платформата.“ Освен разговори...

6 прашања и одговори околу казната за Гугл од 4,3 милијарди евра

1. Што точно има згрешено Гугл? Европската комисија реши дека Гугл нефер го користи сопствениот Андроид оперативен систем за промоција на Гугл пребарувањето. Конкретно три работи: – Гугл бара од сите производители на уреди да ги вклучат пребарувањето и...