Марк Закерберг, најслабата точка во клучната компанија за интернетот

Заради серија причини, меѓу кои семоќноста е еден од посериозните, Закерберг моментално е во војна со своите акционери. Извештај на Бизнис инсајдер покажува дека 51% од независните Фејсбук инвеститори (акционерите кои не се Закерберг или неговите извршни директори) веруваат...

Модераторите

Кац објаснува дека била под притисок да изврти што е можно повеќе содржина од „бескрајниот куп на вознемирувачки материјали“ што ги објавуваат корисниците на Фејсбук. Таа работи во централата на Фејсбук, иако преку аутсорс компанија, каде издржува околу 8...

Дали интернетот ги изневери очекувањата?

Ставот на Тим Бернерс Ли, кој се смета за човекот кој ја измислил светската мрежа, е дека „интернетот не е комплетен неуспех, ама не успеал да го испорача позитивното и конструктивно општество на кое многумина се надеваа.“ Ова е...

Фејсбук, Гугл и Микрософт и лагата наречена твои приватни податоци

Севкупно трите компании ја отежнувале работата за корисниците кои не сакаат да ги споделат своите приватни податоци. Во еден од примерите е наведен Фејсбук и нивниот попап за ГДПР, новиот европски закон за заштита на лични податоци, „во него...

Фејсбук претплата на мала врата

Цената што ќе може да ја наплаќаат администраторите е од 4,99 до 29,99 долари месечно. Инаку групите генерално и понатаму остануваат бесплатни. Од Фејсбук објаснуваат дека новата опција се воведува за да им се овозможи на администраторите на групите,...

ЕУ законот што ќе може да го цензурира интернетот

Членот 11 од Директивата предвидува „данок на линк“ кој во пракса би можел да присили платформи како Фејсбук и Гугл да купуваат лиценци од медиумските компании пред да објават линк до нивните стории. Во членот 13 се предвидува воведување...

Цената на биткоинот лани била вештачки зголемувана

Додека минатата година сите стануваа и се легнуваа проверувајќи ги цените на биткоин, експертите постојано алармираа дека вредноста на криптовалутата делумно вештачки се крева од страна на Битфинекс, едена од најголемите и најмалку регулирани крипто-берзи во индустријата. Авторот на...

Како на интернет сè стана кликбеит?

Во медиумите секогаш имало куп глупости и булшит но си можел да трзнеш само на локалниот а не и на сите колпортери на светот кои нудат некакви бомбастични и „невидени“ содржини. Интернетот го обедини сето тоа на едно место...

ЕУ ќе го убие интернетот каков што го познаваме

На 20 и 21 јуни пред Европскиот парламент ќе се најде уште една контроверзна легислатива поврзана со интернетот која по европските институции ферментира уште од 2016 година. Таа ќе ги принуди сите што ставаат содржини на интернет, пред да...