Жижек: Што правда победи во ГоТ?

Пишува: Славој Жижек Последната сезона на Играта на тронови предизвика јавен бес кој кулминираше со петиција (потпишана од речиси еден милион гневни гледачи), да се дисквалификува целата сезона и таа одново да се напише и сними. Жестокоста на самата...

Борис Џонсон за премиер е соодветен крај на мрачната декада

По разорувачкото понижување на анкетите пред ЕУ изборите, каде ториевските гласови може да паднат на едноцифрени бројки, оваа до врат заглибена партија со цела снага ќе го прегрне сламеноглавиот шоумен во надеж дека ќе ги спаси од тримфалистичките Фаражисти....

Не гледам Игра на тронови, и тоа ме прави многу поинтересна од тебе

Трон-треската го обзема светот, и народ не сака да престане да збори за серијата и како не им се верува дека му била отсечена главата на омилениот елф по инцестоидна средба со еднорака вештерка, или како некоја змеј кралица...

Митот за генезата на Европската Унија

Европејците ја плаќаат цената на верувањето во сопствените митови. Со Брегзит и дебати околу иднината на ЕУ на своите плеќи, тие се оптоварени со една приказна за своето создавање кое има малку допир со историските вистини. Без разлика дали...

Американскиот Устав не разликува меѓу Викиликс и Њујорк тајмс

Ако Њујорк тајмс во 1971 можеше законски да ги објави Пентагон документите знаејќи дека тие вклучуваат доверливи документи што воениот аналитичар на Ранд корпорацијата, Даниел Елсберг, ги украде од нашата федерална влада, тогаш и на Викиликс му е дозволено,...

Сведоштво за поразот на Фајрфокс

Сакам да зборувам за Гугл/Алфабет и нивните аматерски тактики. Ова е дел од #BlockSidewalk дискусијата за која јас може имам уникатна перспектива. Бидејќи истава оваа шема претходно ми ја направија и мене. Минав 8 години во Мозила работејќи на...