ЛГБТ во САД победија, само уште активистите да го дознаат тоа

На настан организиран од страна на Националниот ЛГБТ таск форс во Вашингтон, опишан како „најзначајна конференција за раководење и градење вештини за социјална правда на ЛГБТ движењето“ коментаторот на Атлантик се соочил со необични теми. „Слонот во чекалница: љубовта...

Програмерите на срушените авиони, Боинг ги плаќал 9 долари на час

Софтверот на Боинговиот 737 Макс е полн со проблеми кои авионите од оваа серија уште долго ќе ги држат приземјени бидејќи американските регулатори оваа недела открија нова грешка. Искусните инженери на компанијата велат дека изворот на проблемите лежи во...

Италијанската планина мермер од 1 милијарда долари

Каменоломите во Карара се во погон уште од времето на антички Рим и од тогаш не се престанати со ископување. Со такво педигре има глобална побарувачка за производот, која почна да ги вознемирува локалците, дека ќе доведат до срамнување...

Вест од културата која звучи како да е од друга планета

Сер Марк Рајленс даде отказ во Ројал Шекспир Компани заради примање спонзорство од БП. Смета дека е неморално таква куќа на уметноста да влегува во спонзорски дилови со компанија зад која се влечат многу еколошки контроверзи и која се...

Ако стане прежешко, ќе се пукаме

Ваквиот заклучок од студија објавен во магазинот Nature е синтетизиран од проценките на 11 влијателни експерти за клима и за конфликти од различни академски инстанци, од Осло до Стенфорд. Во последните 100 години, климатските промени имале улога во само...

Мобилните го намалија криминалот?

Нова интригантна теорија вели дека доаѓањето на мобилните телефони ја релативизирало важноста на територијата и цената на нејзиното држење (бранење/освојување) од страна на ривалските урбани банди. Тоа довело до намалување на нивните насилни конфликти и притоа им ги намалило...