Времето на бубашвабите допрва доаѓа

Станува збор за германската бубашваба, што во случајов е ознака за националност а не за жителство (Blattella germanica) која е најраспространетиот урбан гад на светот. Просто, веќе ништо не ѝ можеме.  За да ја тестираат нивната актуелна издржливост, истражувачи...

Историското сеќавање е важно и заради сипаниците

Каменот од Розета на анти-ваксерското движење е студија од 1988 година, објавена во британскиот научен магазин Лансет која ги поврзува вакцините со аутизмот. Иако таа приказна повеќекратно и убедливо е побиена, лавината која ја покрена си тера по свое....

Дали може да се натераш нешто да заборавиш?

Меморијата е зафркната работа – или очајно се обидуваме да ја поттикнеме (кога мислиме кај ни се клучевите или како се викаше некој), или очајно се обидуваме да ја потиснеме кога станува збор за лоши нешта. Но може ли...

Само во јуни, американската економија додаде 224.000 нови работни места

Во моментов невработеноста во САД изнесува 3,7 проценти а вкупните примања растат со годишен пораст од 3,1%. Во поглед на бројот на работни места што е еден од индикаторите на кондицијата на економијата, мај и април малку потфрлија во...

Човештвото го положи тестот „најдов новчаник, што да правам“?

Вредно кај експериментот е што не се темели на вербални искази или електронско решавање морални дилеми кога е лесно човек да се чатали, туку на реални подметнувања паричници, на улица, по музеи, клупи, шалтери и слично. Целиот експеримент чинел...