Како да станеш најбогатата жена на светот?

По 25 години брак се разведуваат Џеф и Меккензи Безос, и главна опсесија на сеирџиите е колку пари Меккензи ќе му скине на најбогатиот човек на светот. Безос, сопругот, моментално со 137 милијарди долари се води како најбогатиот поединец,...

Лош брак е штетен по здравјето

До заклучокот заеднички доаѓаат истражувачи од два американски универзитети (Невада и Мичиген), кои ги следат првите 16 години од бракот на речиси 400 хетеросексуални парови, и како тие се справуваат со историски прашања од типот пари, одгледување деца, блиско...

Миленијалците со своето пишманење создадоа уште една нова професија

Нерешителноста на миленијалците околу создавање потомство резултираше со подем на бројот на часови и предавачи со задача да им помогнат на своите клиент да се одлучат дали ќе имаат деца. Њујорк тајмс разговара со клинички социјален работник специјализиран на...

Франција укинува делење „воспитни“ на деца

Новиот апдејт порачува дека авторитетот на родителот мора да се практикува без насилство и дека родителите не смеат да прибегнуваат кон „физичко, вербално или психолошки насилство, ниту пак телесно казнување или понижување“. Со ова се поништува закон донесен од...

Кинески бунт против набиени цени на невести

Инспирација за ваквиот потег е што цената достигнала  38.000 долари, што е пет пат повеќе од годишната плата во некои од селата. По ново, лимитот е ставен на максимум 2.900 долари. Сè што ќе биде понудено над ова може...

Несреќен брак не е основа за развод

Тини Овенс го изгуби случајот со барањето развод и на апелација, откако петмина врховни судии ја поддржаа претходната одлука на граѓанскиот суд дека таа треба да остане мажена Хју Овенс. Таа е во доцни 60-ти и сака да се...