Бреговиќ: Не читам книги, не слушам музика

„Никогаш не се бавам со политика, отсекогаш сум се бавел со тоа девојките да се качат на масa, музичарите да имаат добар бакшиш а со мојата музика да може да се пие. Доаѓам од рокенролот и со што и...

Жижек: Во потрага по господар кој ќе нè бутне во амбисот на сопствената слобода

Деталното следење на нашите однесувања и навики им овозможуваат на дигиталните машини да нè запознаат и на психолошко ниво, дури и подобро отколку што се познаваме самите себе. Затоа веќе нема потреба општествената контрола да се врши на стариот...

Народњаците подобро се носеа со ситуацијата од рокерите

Ѓорѓе Матиќ е автор на книгата „Тајни врски“ составена од 11 есеи меѓусебно испреплетени со јунаци од популарната, но и од високата култура и политика на поранешна Југославија. Роден е во Загреб, последните децении живее во Холандија, пишува и...

„Експериментираме со децата“

Фрејзер Мајерс (Спајкд): Што ве поттикна да се вклучите во оваа дебата? Боб Витерс: Пред 25 години за првпат имав транс клиент. Крис имаше живеено како жена веќе 9 години но реши да се врати односно да де-транзитира. Но,...

Се трудам да бидам злопамтило

Омилен албум и песна? Тешко е тоа денес да се каже. На човек му се менуваат вкусовите. Но, да речеме, вака: домашен албум Бистрији или тупљи човек… од Шарло Акробата. Странски албум веќе не знам, некои романски Цигани, трубачи....

Грците се олош како и сите други

Роден е во Франкфурт, 1968-ма, Христидис пишува романи и драми и се смета за еден од најдобрите грчки современи комедиографи. Неговите книги се пронижени со хумор и атмосфера на добра и критичка заебанција. Колку е важен фактот дека си...