Децата на Кашоги секој месец добиваат рушвет за да не галамат

Вашингтон пост објавува дека компензацијата на децата на Кашоги изнесува илјадници долари месечно, а куќите што им се дадени вредат по неколку милиони долари. Кашоги има две ќерки и два сина, а исплатите „се дел од напорите на Саудиска...

Колапсот на наративот за заговор

По ова осврнување кон самите себе, американските медиуми ќе треба паралелно да го поправаат својот впечаток на две места: – кај јавноста која константно само подлабоко ја навлекуваа на шпионскиот трилер во кој Трамп е човек наместен од Путин...

Би-би-си му плати отштета на Порошенко заради ширење лажни вести

Во веста објавена во мај минатата година (сега веќе избришана од сајтот на Би-би-си) британскиот новински сервис тврди дека Порошенко доплаќал пари за да има продолжен состанок со Трамп. Во оваа верзија наводно на поранешниот адвокат на Трамп, Мајкл...

Гневот на конзервативците стана маркетинг алатка

„Изгледа дека луѓето и на Волмарт и на Котонел сметаа на гневот на општествените конзервативци да ги исполни нивните бизнис цели. Ниту едно од видеата не беше во традиционалниот бродкаст модел, туку беше направено за социјалните медиуми. Па конзервативците...

Ако не сакаш „фејк њуз“, плати за вистински

Во новинарскиот бизнис реакцијата на ова низ годините е речиси идентична како она што се случи изминатата недела кога Ганет, Базфид и Хафингтон најавија околу 1.000 отпуштања. Реакцијата кај двете компании кои со години буквално ги пљачкосуваат приходите од...

Како Трамп победува на прес-конференциите?

Иако Вокс стојат на кажаното дека прес-конференциите се станати спектакл, експертите што тие ги интервјуираат сметаат дека повеќе станува збор за шоу. „Тоа е шоу. Шоу е за Белата куќа. Шоу е за новинарите што седат во салата,“ објаснува...