НАСА пушти ценовник за туристички тури во вселената

Во прво време понудата е за астронаути-приватњаци, вработени на компаниите што работат на патување во вселената или што имаат друга потреба од терање експерименти, работа и истражување на МВС. Втор предуслов е компанијата да нема никакви врски со Кина....

Авто-цензурата на политичката коректност ја убива науката на факултетите

Професор Луана Мароја од Бразил 10 години предава еволуција и генетика на еден американски универзитет. Вели дека сите тие години студентите ќе се пожалеле евентуално на некоја оценка. Но, откако Трамп беше избран за претседател, политичките тензии во универзитетските...

Како Русија планира да испрати космонаути на Месечината до 2030

Иако за сега целиот план е на ниво на ексели и слајдови, доколку тој почне да се остварува Русија би влегла во трката за испраќање човек на Месечината (за Американците враќање) со НАСА и кинеската вселенска програма. Планот претставен...

Како пропаднаа илјада научни трудови

Во 1996 година, група европски истражувачи доаѓаат до сознание дека генот наречен, SLC6A4, влијае врз ризикот од депресија. Своевремено, ова одекнува како блокбастер откритие од кое се очекува да помогне во дијагностицирање на оваа болест, проценки на суицидални однесувања...

Килограмот се смени (пола грам останува исто)

Не дека ние везден размислуваме за метрологогијата (наука за мерките) но на науката ѝ е јако битно да има што е можно попрецизен систем со кој го мери светов и ги изведува своите истражувања. Мерките треба да се прецизни,...

„Ваистина воскресе“ со пресврт

Студијата на Американците покажува дека смртна на мозочните ќелии може да биде стопирана а некои конекции во мозокот да бидат реставрирани, во нивниот случај сепак не до момент во кој може да се говори за враќање на некаква свесност....