Опомена за платените препораки

Меѓу опоменатите од тамошното тело за заштита на потрошувачите се и Дејвид и Викторија Бекам, Џенифер Лопез, чопорот Кардашијан и други. Регулаторот уште од ноември собирал материјали за бесрамното промовирање производи по Инстаграм и другите канали при што таканаречените...

Кога „научно докажаното“ „загарантирано“ носи проблеми

Убер ги подлажа возачите колку можат да заработат Во своите онлајн реклами, Убер малку ги напумпа цифрите колку човек може да заработи возејќи за нив. На регулаторот му паднаа во очи во 2015, во 2017 почна истрага а случајот...

Амазон отвора гранап без каси и редови

Во дуќан во Сиетл Амазон го пушти во бета верзија својот систем на продавница во кои не постојат каси и чекања во редови. А за догодина е закажан официјалниот старт на ланецот. Системот се базира на сензори и интелигнетни...

Борба за производи што ќе траат и после гаранцијата

Петицијата ја започнува Тара Батон, основачката на BuyMeOnce.com, сајтот кој индексира производи со доживотна, или прилично долга гаранција. “Производителите некогаш се гордееа со тоа што можеа да создадат производи кои траат. Се работи за недостаток на волја, а не...

Плаќање со селфи

Мастеркард сака да се ослободи од старомодните лозинки лансирајќи нови мобилни технологии кои на корисниците ќе им овозможат да ги автентицираат онлајн купувањата со отпечаток на прст или селфи. Следните неколку месеци платформата ќе биде пробана во САД, Канада,...

Зошто треба да купувате машки верзии на работите

Според еден извештај од Калифорнија, жените плаќаат “женски данок”,  плаќајќи годишно за исти услуги како мажите 1.350 долари повеќе од нив Дискриминацијата е двојна ако се земе предвид и јазот во платите меѓу двата пола: за секој заработен машки...