Зошто патлиџанот е онаква тиква?

Во 93% од модерниот, одгледан домат кој може да се најде во маркетите и пазарите, недостасуваат гени кои го даваат препознатлив вкус на ова овошје кое со судска одлука беше прогласено за зеленчук. Виновник не е генетската модификација туку...

Од јадење риба упропастивте сè живо во морињата

Дали затоа што сè се случува под вода и не е така очигледно на прв поглед, кога се започна големата преселба на гладните од регуларно копнено месо на риба, некако очекувањата беа дека нивото на уништување предизвикано од одгледувањето...

Франција нема да џвака бело

Од следната година во Франција ќе биде забрането да се користи контроверзниот титаниум диоксид, адитив кој се употребува за белење на мастики, бели чоколада, сосови во прав и слично. Одлуката е донесена по едно испитување од 2017 година кога...

Сериозен пораз за природната селекција

Се работи за брендот Хол ерт, и неговиот путер од 3 јаткасти производи кој, и покрај тоа што на него е напишано дека е составен од кикирики, пекан и ореви, ќе треба да се прелепува со нови етикети затоа...

Веге дискови за вас прекрасни вегани

Француските социјалисти во ЕУ парламентот поднесоа предлог производите кои не содржат месо да не можат да се нарекуваат плескавица, колбас, шницла или бифтек. „Чувствуваме дека бифтекот треба да се чува за вистински бифтек со месо. Луѓето треба да знаат...

Пица е поздрав појадок од зашеќерени житарки

Содржината прави разлика и во корисноста на двата оброка, па самото тоа што парче пица има многу повеќе масти и многу помалку шеќер отколку најголемиот дел од пакуваните житарки, значи и дека шеќерот нема да ти падне кратко по...