Брајан Меј сака нов Лајв Еид, ама овој пат за цел свет

За гитаристот на Квин, кој беше клучен дел од организацијата на Лајв еид пред 30 и кусур години, новиот концерт би бил послужил за посериозно будење и активирање на новата генерација. Тој признава и дека од првиот концерт до...

Пола од парите во музиката доаѓаат од стриминг

Бројките се на глобално ниво и во 2018 ова достигнува 47% од сите пари што во светов се направени од музика. Благодарејќи на стримингот, глобалните приходи од музиката достигнуваат до 19,1 милијарда долари. Стриминг секторот ги надоместил парите изгубени...

75% од парите во музичката индустрија доаѓаат од стриминг

Како метод за собирање пари стримингот опфаќа директни претплати, преслушување овозможено од реклами или дигитално радио. Од ова во 2018 музичката индустрија инкасирала 7,4 милијарди долари, од вкупно 9,8 милијарди колку што направила минатата година. Паралелно со растот на...

Питер Фремптон прави турнеја за збогување

Пред осум години Питер Фремптон приметува дека ножните зглобови му се кочат. Пред четири години му се случуваат неколку инциденти, што на сцена, што надвор од неа, кога паѓа на банални работи. Почнуваат да му се заморуваат и рацете....

Не остана Шабан на светов

Ако во песните на Шабан Бајрамовиќ сме се натопиле од глава до петици а во неговата музика и сме пливале и сме се давеле, за Шабан Шаулиќ мораме да признаеме дека никогаш докрај не успеавме да го разјасниме буквално...

Концерт во Фортнајт

Концерт по дефиниција означува колективен настан на кој се слуша музика, а во зависност од жанрот може и да се цупка, да се шизи, да се креваат раце во вис или да се прави „шутка“. Ама овој концерт е...