Животот во град е штетен за психа на начини кои допрва ги откриваме

На страна социолошки проблеми како самотија и стрес причинети од живеење со уште десетици илјади други луѓе, појави како загадување на воздухот или аудио загадување (сообраќај, градење, комшија што буши…) се проблемите со кои се повеќе научници се зафаќаат...

Без Кина, Американците ја горат својата рециклажа

Совесните граѓани на Филаделфија и натаму ги селектираат своите картони од пици, пластични чаши и срча во одделни контејнери за рециклирање, само што, во последниве три месеци, половина од овој товар оди во камиони и завршува во печките на...

Зошто Хелсинки го корне асфалтот низ град?

Само судска одлука го спречи планот сите 7 главни булевари во Хелсинки да бидат стеснети за да се направи повеќе простор за згради и други резиденцијални објекти. Па сега наместо 7, ќе се стеснуваат само 3. Заменик градоначалничката на...

Градот убав пак ќе пливне

Градови што ќе плутаат на вода како идеја постои одамна но главно како утопија заснована на фантазии. Неделава концептот се приближи кон реалноста откако ОН- Хабитат, кој се занимава со проблемите на одржливиот урбан развој, потпиша договор со МИТ...

Сан Франциско, градот на хуманоста. НЕ!

За нив малку е разочарувачки што не успеале да соберат ниту половина од посакуваните 100.000 долари, пари кои требало да бидат искористени за да се плати адвокат што треба да ја истера целата работа пред властите и да ја...

Франција ќе руши дивоградба од 57 милиони евра

Проектот што почнува како напуштена викендица од 200 метри квадратни, сега е претворена во куќетина во тоскански стил, со базен и хелиодром. Проблемот е што проширувањето на куќата прво е направено без дозвола, и второ, во заштитен шумски предел,...