Се враќаме накај претерано чисто

Луѓето се од британскиот РСПХ (Royal Society for Public Health) и тврдат дека „хигиенската хипотеза – дека алергиите се предизвикани од премногу чистотија, со тоа што се уништуваат бактериите неопходни за засилување на имунитетниот систем – е влезена во...

Над 9 милиони луѓе играат Кенди краш повеќе од 3 часа на ден

Кенди краш има над 9 милиони корисници кои секој ден минуваат повеќе од 3 часа играјќи ја играта, изјавува еден од првите луѓе на Кинг, авторите на игрицата. Како аргумент пред парламентот дека не постои зависност од игрицата, директорот...

Производството на цемент загадува повеќе од сите камиони во светот

Откако со години се тераше борба за намалување на загадувањето од енергетскиот сектор, најверојатно следниот фронт ќе биде намалување на загадувањето од градежните материјали. Во конкретниот пример со цементот, постојат замени за него како материјал, меѓутоа купувачите најчесто ги...

Анти-ваксерите не дојдоа од никаде, некој плати за нив

Менаџерот на хеџ фонд и филантроп Бернард Селц и неговата сопруга Лиса, со години донираат пари на организации фокусирани на уметност, култура, образование и животна средина. Меѓутоа пред 7 години нивната фондација се посветува на многу различна кауза: групи...

Шеќерот заслужува иста инквизиција како пушењето

Следно на ред треба да биде пакувањето на сите производи што изобилуваат шеќер, не само на пијалаците, кое ќе треба очигледно да ја нагласи штетноста на производот. По предлогот на експертите за здравје, по ова треба да следува комплетна...

Како Монсанто ги манипулира новинарите и академиците

Во дел од внатрешната кореспонденција научниците на компанијата разговараат за тие да напишат научни истражувања во име на надворешни научници и како да ги потиснат истражувањата кои се спротивни на корпоративните тврдења за безбедноста на Раундап, средството за уништување...