Наскоро ќе снема темјан. Боже мој.

Христијанското свештенство се соочува со неочекуван предизвик околу едно од нивните основни средства за работа. Како механичари да останат без уље или бербери без крем за бричење, тие наскоро ќе се соочат со оскудација на темјан кој денес галантно го пафтаат, небаре вечно ќе им трае. Темјанот се добива од млечната смола на дрвата Босвелиа […]

Христијанското свештенство се соочува со неочекуван предизвик околу едно од нивните основни средства за работа. Како механичари да останат без уље или бербери без крем за бричење, тие наскоро ќе се соочат со оскудација на темјан кој денес галантно го пафтаат, небаре вечно ќе им трае.

Темјанот се добива од млечната смола на дрвата Босвелиа кои главно ги има меѓу дивите дрвја на Африка и Индија. Се засекуваат, смолата се собира и се суши по што се добиваат златножолти кристали кои лесно се палат и го даваат оној карактеристичен мирис. Или пак се користат во козметиката, како елемент во некои ароматични композиции.

Научници мапирале 21.000 босвелиа дрвја на 23 различни локации во источна Африка, ја процениле нивната старост и други карактеристики и изготвиле компјутерски модел за нивната иднина. Моделот предвидува дека ако сегашниот тренд продолжи, бројот на дрвјата од кои се добива темјан ќе биде преполовен за 20 години.

Боже мој, ќе пафтаат со ќумур.

Речник

Најчитани

Наскоро ќе снема темјан. Боже мој.

Христијанското свештенство се соочува со неочекуван предизвик околу едно од нивните основни средства за работа. Како механичари да останат без уље или бербери без крем за бричење, тие наскоро ќе се соочат со оскудација...