/  Off Course

Што значи кога ќе кажат „на Монт Еверест е гужва“

Со 11 смртни случаи до сега, пролетта 2019 е на пат да стане најсмртоносната сезона на Монт Еверест откако луѓе почнаа да го искачуваат врвот. Има неколку причини за ова, како временските услови, и се понеискусните планинари кои решаваат да го качат врвот. Сепак главната е гужвата што годинава се створи за качување на Еверест. Пик на сезоната беше 23 мај, кога над 250 планинари беа на патеката кон врвот.

Ова е фотографијата кога Едмунд Хилари и Тензинг Норгај прв пат го искачуваат Еверест:

 Алтернативен текст

Наслов

Ова е патеката кон врвот од пред некој ден:

Речник

Најчитани

Што значи кога ќе кажат „на Монт Еверест е гужва“

Со 11 смртни случаи до сега, пролетта 2019 е на пат да стане најсмртоносната сезона на Монт Еверест откако луѓе почнаа да го искачуваат врвот. Има неколку причини за ова, како временските услови, и...