Bookbox статија

Вештачка интелигенција тренирана на стари научни статии дојде до откритија кои луѓето ги промашиле

Во студија објавена во списанието Nature од 3 јули, истражувачи од Националната лабораторија Лоренс Беркли користеле алгоритам наречен Word2Vec, чија задача била да обработува постари научни текстови и да бара врски кои луѓето ги пропуштиле. Откако ја завршил работата, алгоритамот...

Bookbox статија

Зошто Јутјуб блокира видеа со класична музика?

Урлих Кајзер, наставник по музичко во државно школо во Германија, кој се залага и придонесува за отворени онлајн образовни ресурси, неодамна почнал да ги дигитализира сопствените плочи и музички снимки и да ги објавува онлајн. Според германските, односно европските...

Интернет

Фејсбук го отпушти трендинг тимот и остави сè на алгоритам

Промената следува неколку месеци откако се дозна дека “трендинг” вестите на Фејсбук биле модерирани од луѓе. Решението беше да се елиминира тимот уредници и целата работа да му се остави на алгоритам. Во блог пост Фејсбук објасни дека одлуката...

Bookbox статија

Koдот на бестселерите: зборовите кои продаваат книги

Поранешната уредничка во британската експозитура на Пингуин, Џоди Арчер, заедно со професорот по англиски на Универзитетот Небраска-Линколн, Метју Џокерс, неколку години собирале податоци и анализирале 20,000 случајно одбрани романи објавени во последните три децении. Целта им била да сфатат...

Интернет

Луѓето кои играат жмурка со Фејсбук

Повеќето луѓе го користат фејсбук скролајќи низ бескрајниот низ фотографии, статуси, споделени вести или видео клипови. Алгоритмот кој одредува што човек ќе види на својот Фејсбук стрим постојано се усовршува, надвор од Фејсбук никој не знае како фунционира во...

Занимливости

Што е тоа што една фотографија ја прави незаборавна?

Фотографиите со вакви мотиви се едни од најмалку препознатливите, сугерира алгоритам на МИТ навежбан да препознава впечатливи фотографии на ниво на човечка перцепција. Наместо да се опседнуваат со композицијата на делот од шумата кој го сликаат или пак на...