Bookbox статија

Уметничко-туристички проект за моќта на интернет препораките врз нашите одлуки

Реклами во вид на препораки за серии, музика, книги има насекаде, и тие често се надоврзуваат едни на други во стилот „оние што го сакаат Х исто така го сакаат Y”. Еден јавен уметнички проект ја користи истата „методологија“,...

Bookbox статија

Споменик на неизбраните

Уметницата Нина Качадуријан по изминатите избори во САД собрала 58 вакви политички знаци и ги поставила на неколку локации низ земјата. Помеѓу имињата на „губитниците“ на изминатите избори има и такви кои се стари и неколку векови (Џон Адамс...

Bookbox статија

Човекот кој протестира против уличните реклами

Кампањата е започната во 2000 и за овие шеснаесет години е проширена од САД во повеќе од 40 градови во светот. На Менхетен, каде се наоѓа работилницата на Сајлер, тој рачно изработува клучеви (или повеќе отварачи) на оние стаклени...

Фудбал

Што значи добра фудбалска реклама

1. Естонски тв канал во 2006-та направил дупки на автобуските станици со цел да ги најави преносите од СП во Германија истата година. 2. Најк во исто време одлучи да руши домови.  3. Адидас го испружи Оливер Кан, под...