Bookbox статија

Научи анатомија со Џејмс Бонд 007

Криота Вилберг, физитерапевтка во центарот за лекување рак Меморијал Слоан Кетеринг и авторка на „Цртај посилно: самогрижа за цртажи и други визуелни уметници“, која е голема обожавателка на ликот и делото на 007, го користи овој фиктивен лик како...

Bookbox статија

Макс Ото фон Штирлиц – руската верзија на Џејмс Бонд

Црно-белата шпионска серија за Втората светска војна, „Седумнаесет моменти пролет“, која во Советскиот сојуз почнала да се прикажува во 1973, ја гледале неверојатни 50-80 милиони гледачи по епизода. За време на 70-те минути колку што траела, градските улици се празнеле,...

Bookbox статија

Нов документарец за човекот кој само еднаш го играл 007

Класиката од 1969, „Во тајната служба на Нејзиното Височество“, кој се смета за еден од најдобрите Бонд филмови, се отвара со сцена во која 007 го лизга Астон Мартин-от на плажа на зајдисонце. Скокајќи од колата за да спаси...

Bookbox статија

Режисерот на Џејмс Бонд кој самиот бил таен агент

Гај Хамилтон, кој пораснал во Франција но во детството бил испратен во интернат во Англија, прв пат се опробал во филмската индустрија во доцните 1930. Кариерата му ја прекинала Втората светска војна, кога му се придружил на движењето на отпорот....

Bookbox статија

Трагедијата на Џејмс Бонд

„Како некој да ви го зел мозокот и до смрт да ви го мавал со опадната ерекција завиткана во примерок од Патриотскиот акт – глупи и по малку патетични” – вака ги опишува филмовите за Џејмс Бонд коментаторка на...