Урбан

Како Осло со ново лого заштеди 5 милиони долари годишно

Педантните Норвежани пресметале дека градските власти имаат 50.000 вработени распределени во над 200 организации, кои годишно на најразлични агенции им плаќаат вкупно 5 милиони долари за нови логоа и надополнување на бренд насоките. Секоја од организациите има сопствено лого...

Фудбал

Во Холандија ќе се игра фудбал со необична топка со слики на Рембрант

2019-та е година на голем јубилеј, односно 350 години од смртта на еден од најголемите уметници во историјата, сликарот Рембрант. Од таа причина, покрај мошне богатата програма (цела година ширум Холандија ќе има настани поврзани со холандската Златна ера...

Bookbox статија

Нова верзија на Брајова азбука која може истовремено да ја читаат и оние со добар вид

Косуке Такаши е графичкиот дизајнер кој се обидува да го направи таквото освежување на Брајовата азбука. Тој го има измислено Braille Neue, „универзален фонт кој го комбинира Брајовото писмо со постечки карактери. Тој може да комуницира и со оние...

Bookbox статија

Фото-монтажи: што има вон кадарот на кориците за албуми?

Дизајнирањето на корици, и во дигитално доба, е многу важен аспект на доживувањето и продавањето на некој албум. Има и такви кои се веќе влезени во историјата на дизајнот. Ама па не значи дека со малку фотошоп не може...