Стрип

Стриповите на Гери Ларсон конечно се онлајн

25 години откако се пензионираше, Ларсон посвети огромна енергија на тоа дали некој ќе му ги скенира стриповите и ќе ги стави на интернет. Конечно реши да оди по онаа - ако не можеш да ги победиш, придружи им се. 

Bookbox статија

Eгипетскиот сатиричар од 19 век кој поттикнал револуција

Пред неколу месеци, во говор во кој ги изнел своите планови да го исплати огромниот египетски долг, претседателот Абдел Фатах ел-Сиси изјавил: „Жими Бога, ако може јас да се продадам, би го сторил тоа”. За само неколку часа анонимен...

Bookbox

Што значи да си карикатурист во Франција?

Во 1832 извесен Оноре Домие бил затворен шест месеци заради неговото претставување на кралот Луј Филип како ликот на Гаргантуа на Рабле, а неговата подоцнежна карикатура на истиот владетел со глава во форма на круша е една од најславните илустрации...