Статии филм

Кодот на Матрикс е рецепт за суши

Многу се мозгаше на темата дали и што претставуваат паѓачките карактери во Матрикс, веројатно најпрепознатливиот визуелен потпис од оваа филмска трилогија. Дали е некоја убер сложена равенка која се уште не може да се декодира или пак се криптирани...

Bookbox статија

Дали она што се случи на Оскарите е доказ дека живееме во компјутерска симулација?

Тоа што „Ла Ла Ленд“ беше заменет со „Месечева светлина“ како најдобар филм необично потсетуваше на Ноќта на изборите во САД. При пребројувањето работата делуваше повеќе или помалку очекувана, но само што се наѕираше резултат во корист на Хилари,...

Статии филм

Интерстелар, Интерстелар, харе, харе

Кога Метју Меконахи во филмот тврди дека мистериозните и сезнајните „тие” создале црвоточина блиску до Сатурн низ која тој треба да помине за да го спаси човештвото, притоа минувајќи не само НИЗ, туку и ВОН материјалната реалност, тој едноставно...