Bookbox статија

Вештачка интелигенција тренирана на стари научни статии дојде до откритија кои луѓето ги промашиле

Во студија објавена во списанието Nature од 3 јули, истражувачи од Националната лабораторија Лоренс Беркли користеле алгоритам наречен Word2Vec, чија задача била да обработува постари научни текстови и да бара врски кои луѓето ги пропуштиле. Откако ја завршил работата, алгоритамот...

Bookbox статија

Книгата од 1968 што се обидела да ја предвиди 2018

Тајмингот на овој настан не бил случаен. Во Америка градовите се уште се чистеле по немирите кои следеле по убиството на Мартин Лутер Кинг Џуниор, а се најавувале и нови протести поврзани со Националната конвенција на демократите која требало...

Bookbox статија

Koj ќе ја добие Нобеловата за литература 2017?

„Има и полоши работи од тоа ужасно да згрешиш за Нобеловата. На пример погрешно да процениш кој ќе стане претседател“, вели коментатор на Њу Рипаблик еден ден пред прогласувањето на овогодинешниот лауреат на престижното признание за литература. И покрај својата...

Bookbox

Како ќе изгледа светот во 2014?

Во 1964, пред нешто повеќе од 50 години, Исак Асимов, американски писател и професор по биохемија, најпознат по неговите научно-фантастични книги, напишал текст во Њујорк Тајмс, посветен на Светскиот саем кој се одржувал тоа лето во градот. Мото на...