Стрип

Стриповите на Гери Ларсон конечно се онлајн

25 години откако се пензионираше, Ларсон посвети огромна енергија на тоа дали некој ќе му ги скенира стриповите и ќе ги стави на интернет. Конечно реши да оди по онаа - ако не можеш да ги победиш, придружи им се. 

Bookbox статија

Книжарница во која работи волк (и излегува на крај со невозможни муштерии)

Ѝ барале опскурни информации, ги пуштале децата да трчаат наоколу и да кинат книги, или едноставно биле вулгарни. Австралиската книжарка Ан Барнетсон во текот на својата работа како продавачка на книги видела и слушнала сè и сешто. Но сега смислила прилично...

Bookbox статија

Кога Стен Ли имал состанок на слепо со своја позната колешка

Стен Ли (роден 1922) во периодот за кој станува збор бил уредник во Тајмли Комикс, компанијата која еден ден ќе еволуира во Марвел. Хајсмит (родена 1921) по дипломирањето книжевност се јавила на оглас за „писател-истражувач“ во Сангор-Пајнс комикс. Го...

Bookbox статија

Стрип за духот на Сид Вишс и една баба

Дороти Кулпепер е окултист-експерт која работи за британската влада, со тајна задача – уништување на духови кои прават бељи. Иако има повеќе од сто години, благодарејќи на тоа што во далечната 1923 паднала во некаква фонтана на младоста, таа...

Bookbox статија

Нов француски стрип за животот на едно глуво дете

Тешко преводливиот наслов на книгата, Tombé dans l’oreille d’un sourd, на француски значи нешто како „Да му зборуваш на глув“ или „Од едно уво влегло-од друго излегло“. Користењето на ваквата политички некоректна реченица веројатно има конкретна намера – да...

Bookbox статија

Приказната за сексот: од мајмуни до роботи

2020: клонирањето ја овозможува асексуалната репродукција. Ин витро со селекција на карактеристики на бебето е веќе вообичаена практика. Проституцијата е во силно опаѓање заради достапноста на сексуалните роботи. 2060: светска декриминализација на хомосексуалноста. Сидата е под контрола но се...

Bookbox статија

„Мојот Батаклан“: стриповска приказна на преживеан од терористичкиот напад

Фред Девајлд е всушност псевдоним на 49-годишен илустратор и дизајнер, кој живее во предградие на Париз. Како и другите присутни на концертот на Eagles of Death Metal (за којшто пишувавме тука) и тој на спомнатиот датум се соочил со...