Bookbox статија

Вештачка интелигенција тренирана на стари научни статии дојде до откритија кои луѓето ги промашиле

Во студија објавена во списанието Nature од 3 јули, истражувачи од Националната лабораторија Лоренс Беркли користеле алгоритам наречен Word2Vec, чија задача била да обработува постари научни текстови и да бара врски кои луѓето ги пропуштиле. Откако ја завршил работата, алгоритамот...

Bookbox статија

Дали „лажниот текст“ е следна глобална политичка закана?

Редит, или како што се нарекува „насловната на интернетот“, е полн со банални теми и коментари. Меѓу нив една привлече внимание, но не заради својата содржина. „Најдов начин да испржам белки од јајце без тавче“, гласи нишката, после што...

Bookbox статија

Салвадор Дали воскресе – вистина воскресе

Салвадор Дали еднаш изјавил – „Ако умрам (пазете – ако!), нема тоа да биде целосно“. Веројатно уште тогаш неговиот визионерски ум знаел дека еден ден ќе се врати на овој свет, во ваква или онаква форма. Холограмската технологија до...

Bookbox статија

Ник Кејв: Зошто вештачката интелигенција не може да направи одлична песна?

Драг Петар, Во брилијантната нова книга „21 лекција за 21 век“ на Јувал Ноа Харари, тој вели дека вештачката интелигенција, со нејзиниот неограничен потенцијал и можност за поврзување, ќе резултира со тоа што голем број човечки работни места ќе...

Технологија

Кина го пушти во погон првиот ТВ спикер од вештачка интелигенција

Како основа за ликот е еден постоечки ТВ спикер, а благодарејќи на начинот на кој целиот систем е поставен, Синхуа може да го програмира дигиталниот спикер да чита кој било текст што ќе му биде внесен, и тоа да...

Видео разно

За вештачка интелигенција и безбедноста

Насловот на говорот е: Прашање: Зошто главните говорници упорно тврдат дека е можно подобрување на безбедноста? Одговор: Затоа што главните говорници носат лоши животни одлуки и се лош животен пример Видеото (прилично долго): YouTube Embed: No video/playlist ID has...

Наука

Википедија и 40-те илјади научници што ги заборави

Најголем број од заборавените научници се жени, што е посебно важно затоа што 82% од биографиите на научници на Википедија се за мажи. Еден од критериумите за агрегирање на 40-те илјади научници кои недостасуваат е тие да имаат слична...

Bookbox статија

Мрачната страна на интелигенцијата

Понекогаш квантифицирањето на интелигенцијата и нејзиното мерење, како да е крвен притисок или број чевли, има некаква логика. Сакаме докторите, инженерите и политичарите да не бидат глупи. Но тоа има и мрачна страна. Исто како што одредува што може...